Meta Cevabı !!!

3 TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİBakan Uraloğlu, “3 tane geniş katılımlı toplantı yapıldı. Anlık olarak arkadaşlarımız görüşmeye devam ediyor. Ciddi bir mesafe kat ettiğimizi söyleyebilirim. Artık son düzlükteyiz. Fazla uzatmadan… Biz yasakçı bir görünümde olmak istemiyoruz. Bizim özgürlük anlayışımızın sosyal medya platformlarından çok daha yüksekte olduğunu kesinlikle söyleyeyim. Çünkü onlar hiçbir uyarı yapmadan kapatabiliyorlar. Oysa biz gerekli uyarıları yaparak yaptırım uyguluyoruz. Son düzlükteyiz, zannediyorum ki çok uzatmadan anlaşırız, vatandaşlarımızın o yöndeki beklentilerini karşılamış oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMESİNDEN YANAYIZ”Konuyla ilgili dün de bir açıklamada bulunan Uraloğlu, ülke olarak gösterilen demokratik yaklaşımı sosyal medya platformlarının göstermediğini vurgulayarak şunları söylemişti: “Bakın şimdi hiçbir bildirim yapmadan yani sizin hesabınızı bloke edebiliyor, kaldırabiliyor. Bazı paylaşımları komple engelleyebiliyor. Sonuçta hani bir özel şirkettir burası. Elbette onun da kuralları kaideleri olacak ama yani yerine göre sizin kanunlarınıza hilaf şeyler yapabiliyorlar. Dolayısıyla biz sosyal medya platformlarının faaliyetlerinin sürdürülmesinden yanayız.”

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ INSTAGRAM ENGELİ SORULARINA YANIT VERDİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Tecrübe Paylaşımı Programı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erişim yasağı getirilen Instagram’a ilişkin alınmış bir mahkeme kararı olup olmadığı sorulan Tunç, karara ilişkin düzenlemelerin İnternet Ortamındaki Yayınların Düzenlenmesine İlişkin Kanunda belirlendiğini aktararak, şunları söyledi: “Katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi, BTK’nin başkanına verilmiş bir yetki. Bu yetkiyi kullanan BTK, hangi gerekçelerle, hangi yayınlarla bu yayın durdurma kararını, erişimin engellenmesi kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. Çıkarılmadığı taktirde yayını durdurma yetkisi var. Türkiye bir hukuk devleti, herkes kurallara uyacak. Karara karşı idari yargıda açılan davalar var. Bu davalar, birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik savunma alınacak.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, BTK’nın 2 Ağustos Cuma günü erişim engeli getirdiği Instagram’ın sahibi META yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. Uraloğlu, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz” dedi.

Toplantıya, Uraloğlu’nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı. Görüşmede, META’ya katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklerin yanı sıra, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajları konusunda uyarılar yapıldı.

“ABD TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRDÜĞÜ İÇİN ALGORİTMA ENGELLİYOR”

Milliyet Gazetesi’nden Meltem Güneş’in haberine göre META yetkilileri, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve paylaşımların algoritmalarla engellendiğini savundu.

“PKK, PYD VE FETÖ’YÜ DE ENGELLEYİN O ZAMAN”

Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini belirtti. META, PKK konusunda bu talebe yeşil ışık yaktı.

“İÇERİK LİSTESİ ŞİRKETE SUNULDU”

Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi şirkete sunuldu. Ancak terör tanımı konusunda görüş ayrılığı yaşandı.

NE OLMUŞTU?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından paylaştığı taziye mesajlarının Instagram tarafından sansürlendiğini ifade etmişti. Altun’un bu açıklamasından dakikalar sonra ise BTK, milyarlarca üyesi olan popüler sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos Cuma günü itibarıyla erişim engeli getirmişti.

Bu talepler yerine getirilmediği için erişime açılmayacağı belirtildi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Yalçın, şunları söyledi:

“Bu mesele uzun süredir Türkiye’de tartışılıyor. Instagram sosyal medya tartışmasından uzak değil. Mesele daha geniş. Mecraların kısıtlanması arzu ettiğimiz şeyler değil. İfade özgürlüğü gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor ama meselenin yanlış yerinden tutuluyor. Herhangi bir mecraların çoğu ABD merkezli. Türkiye’den çeşitli kazançlar elde ediyorlar.

Bu şirketlerin hukuka saygılı iş yapmaları gerekiyor. İnternet söz konusu olunca iş, iletişim özgürlüklerinden konuşulurken hukukun uyup uyulmadığı bir kenarda tutuluyor. Türkiye’nin herhangi bir mecra ile alıp veremediği olamaz. Şirketlerin de Türkiye’nin kurallarına uyması gerekir.

Diğer sektörlerdeki şirketlerde olduğu gibi sosyal medya mecraların da aynı titizliği bekliyoruz. Nasıl ABD’nin İngiltere’nin kurallarına uymak zorundalarsa burası bir muz cumhuriyeti değil Türkiye kurallarına da uymak zorundalar.

“INSTAGRAM MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR”

Benzer kaygıları İngiltere’de de görebilirsiniz. Birkaç gündür kanallarda veriliyor. Yalan haberler
üzerinden kamu düzeninin bozulduğu ve İngiltere’nin bunu takip edeceğine dair haberleri veriyorsunuz. Orası söz konusu olunca soru yok ama Türkiye söz konusu olunca istediğimizi yaparız yaklaşımı olursa burası da egemen bir devlet. Türkiye’nin de kanunları var buna karşı tedbirler alır. Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar. Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum”

EFKAN ALA’DAN INSTAGRAM AÇIKLAMASI
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, NTV’de Instagram’ın kapatılmasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Efkan Ala’nın Instagram ile ilgili açıklaması şu şekilde;

“Türkiye’nin hassasiyetleri var. Biz burada özgürlüklerin garantisi olarak yürüyoruz. Birisi özgürlükleri kısıtlıyor. İnsanların yaptığı paylaşımları kaldırıyor. Özgürlüklere müdahale ettikleri için Türkiye burada vaziyet aldı. Türkiye burada özgürlükleri kısıtlamak için değil, özgürlükleri genişletmek için bu görüşmeleri yapıyor. Vatandaşlarımızdan sabır rica ediyorum. Biz, muhataplarımızın Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alan adımları atsın diye uğraşıyoruz.

Diğerinde ise çocukları korumaya yönelik. Bu alanı birlikte yönetmeliyiz. Biz, böyle bir iletişim devriminin olduğu çağda bunları kısıtlayarak yola devam etmeyi arzu eden bir iktidar değiliz.

Ben kısa zamanda netice alacağını düşünüyorum.”

Odatv.com

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

10 Ağustos 2024 - 14:21 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT